Ugrás a fő tartalomra

Sárgabarack

   Irodalom óra volt az utolsó, utána szélnek eredt az osztály. Lena, Katrin, Jon és Lilli elhatározták, hogy a fárasztó nap után kiülnek kicsit egy mólóra. Lena javasolta, hogy vegyenek előtte a piacon egy kiló sárgabarackot, jólesik az édes, leves gyümölcs ebben a melegben. Útközben az utolsó óra nagy vitáját folytatták.
   Az irodalmat Varcais tanárnő tanította nekik. Azért szerették őt nagyon, mert mindenben felnőttként kezelte őket, de arra nagyon ügyelt, hogy csak olyan keretek közé vezesse őket, ahol tényleg képesek felnőttként viselkedni. Mindig azt mondta, hogy csak azt kell megtanulniuk, ami nélkülözhetetlen az irodalom megértéséhez, bár ők erről nem voltak meggyőződve... Igaz, ami igaz, az életrajzokból csak olyan adatok kellettek, amik valóban közelebb visznek a költőhöz és a korhoz, ezzel segítve a mű befogadását. De az irodalom tudományából is beléjük vert egy jó adag stílust, formát, költői eszközt és miegymást. Az volt az érdekes, hogy ezek a száraz tények az órának sokszor a harmadát sem tették ki, vagy éppen úgy beépültek az érdekes részek közé, hogy fel sem tűntek. A számonkérések viszont kegyetlenek voltak. Az volt a szerencse, hogy mindig megbújtak alkotó és véleménynyilvánító feladatok is benne, amit ha az ember komolyan vett, gyakorlatilag közepesnél nem lehetett rosszabb jegyet kapni. És mi történt az óra többi részében? Először is Varcais tanárnő ugyan sokat olvastatott a diákjaival, de nagyon lelkiismeretesen, osztályra, néha akár személyre szabottan válogatta a műveket, és az órai feldolgozásban is nagyon leleményes volt. Ahogy idősödtek a diákjai, egyre többet hagyta, hogy ütközzenek a vélemények és izgalmas, építő viták kerekedjenek. Most éppen arról, hogy létezik-e örök szerelem. Létezik-e olyan, hogy mindent megváltó nagy szerelem, érdemes-e várni rá, és kitarthat-e az élet végéig...
   A lányokat nagyon felkavarta ez a téma, ugyanis kiderült, hogy korántsem gondolja mindenki úgy, hogy az élet úgy van megírva, mint a népmesékben... Voltak, akik először szembesültek ezzel. A fiúk már hamarabb rájöttek, hogy az élet nem lányregény, és nem féltek ezt a lányok szemébe mondani. Persze, akadtak romantikusabb lelkű ifjak és materialistább szemléletű hölgyek is, de ettől csak még izgalmasabb lett az egész. Habár Jon szerint annyira azért mégsem volt fergeteges a téma, hogy késő délutánig ezt tárgyalják, megvolt a kellő motivációja, hogy a lányokkal tartson a mólóra, és ha azt akarta, hogy Lilli egy kicsit is felfigyeljen rá, meg kellett erőltetnie magát, hogy időnként hozzászóljon a magas röptű társalgáshoz.
   - Én egy kicsit bezavarodtam most... - vallotta be Katrin - ... mármint eddig is tudtam valahol, hogy nem úgy működik, hogy szőke herceg, meg fehér ló, de akkor is hiszek benne, hogy egyszer rám talál a nagy szerelem...
   - Jó, mert nem véletlen, hogy minden mese, regény, történet erre a kaptafára megy! - tiltakozott Lilli.
   - Persze, hogy nem. Különben nem olvasna senki, ha nem lenne a könyvekben béke meg szeretet - vonta meg a vállát Jon.
   - A népmeséket nem azért írták, hogy magas példányszámot produkáljon! - feleselt vissza Katrin.
   - Legalábbis amíg csak mondták, addig biztos nem... - nevetett Lena.
   - De most komolyan! Szerintetek hogy van ez? - nézett a barátaira Katrin - Lena?
   - Nem tudom... - gondolkozott el Lena, közben ujjaival megpróbált kettéválasztani egy sárgabarackot. - Kell, hogy igaz legyen, ami a mesékben van. A mese mindent tud az életről. De fogalmam sincs, még túl keveset értek az életből ahhoz, hogy értsem a meséket... - gyorsan lenyalta a sárga, édes levet, ami kis híján a könyökéig szaladt - Például, szerintem sose voltam igazán szerelmes. 
    - És Marc? - piszkálódott Jon.
    - Herceg, csak nem az enyém - Lena nagy mozdulattal a tengerbe hajította a barackmagot - Az nincs kizárva a népmesékben, hogy a királylányok délcegnek, kedvesnek találjanak más hercegeket is a sajátjukon kívül. De amikor megjelenik a fehér lovas, akkor minden további nélkül biztosak abban, hogy rá vártak egész életükben.
   - Na, ez biztos nincs így - tiltakozott Katrin.
   - Nem mindig ismerik fel elsőre egymást az emberek - helyeselt Jon.
   - És mi van az álruhás hercegekkel? Az elvarázsolt királykisasszonyokkal? Erre is vannak mesék... - vetette fel Lilli. 
   - Az igaz.
   - Van még barack? - kereste Jon a dobozt.
   - Tessék, az utolsó - kínálta Lilli.
   Egy darabig nem szóltak.
   - Szóval, hihetek még a mesékben? - nézett a többiekre Katrin.
   - Én hiszek bennük - mosolygott Lilli.
   - Jól teszed... - mormogta Jon.
   Lena összetaposta az üres műanyag dobozt, és a móló menti szemetes felé hajította. Nem talált, vagy egy fél méterrel mögé dobta. Nagyot nevettek, aztán összeszedték magukat és a dobozt, és lassan elindultak a város felé.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint