Ugrás a fő tartalomra

Croissant

   Hajnalban csörgött az óra. Lena álmosan nyomta le, de rögtön kipattant a szeme, amikor rájött, hogy milyen nap is van. Nilot már talpon is volt. A nagyvárosban ébredni más, mint otthon. Itt, ha kinyitod az ablakot, már nyüzsgő és zajos minden, bár ez még csak a város csendje. Felöltözködtek, Lena rövid, szűk, kék szoknyát, egy könnyű ujjatlant és egy könyök alá érő ujjú kiskabátot húzott, Nilot nem bonyolította túl a kérdést. Hamar kész lettek, leszaladtak a sok emeletnyi lépcsőn, ki az üveges ajtón és nekiindultak a ködös, kicsit szmogos nagyvárosi hajnalnak.
   A megállóban megvárták a villamost, bezötyögtek vele a belvárosba. Lena figyelte az utasokat: ilyen korán tiszta, egykedvű arcokat látott, egyszerű, komoly embereket. Leszálltak, egy pékségben vettek kétt kakaós croissant-t és két latte kávét, nagy fehér pohárban, tetővel. Nilot sok cukorral, Lena cukor nélkül. A meleg poharat szorongatva és a péksütit majszolva a buszvégállomáshoz sétáltak, ahol Nilot bérletet vett magának. 
   A sétálóutca szinte üres volt, csak úgy, mint otthon a parti sétány. A nézelődők kilenc előtt nem bújnak elő, az üzletek úgyis csak tízkor nyitnak. Néhány dolgozó ember sietett csak el mellettük egykedvűen. Szó nélkül, ráérősen ballagtak. Hosszú ideig nézegették a legdrágább kirakatokat, most senki sem nézett kifele szúrós szemmel. A sétálóutca végén a bevásárlóközpontba is bementek. A pékségnél váltották egymást a vevők, a drogéria éppen kinyitott, a Coffe to go még szedelőzködött, hogy ellássa a reggeli rohamot. Az épület csendes volt, álmos, az üzletek zárva, a személyzet már végezte a dolgát. Körbejártak, megnézegették kívülről a boltokat. A kávé és a croissant már elfogyott.
   Volt egy kis idejük, a piacra is benéztek. Illetve csak a virágpiacra. Még tele volt minden a frissen, gyönyörű cserepesekkel. Lena vett egy primulát, ciklámenszínűt fehér szegéllyel. Aztán kisétáltak a piac elé, buszra szálltak, hogy időben odaérjenek a kiállításmegnyitóra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint