Ugrás a fő tartalomra

Szabadon

    A játékgyárat elhagyva Hajnaltündér lerázta magáról az emberi szem előtt láthatatlanná tevő varázslatot és elindult találomra az egyik út szélén. Mellette életveszélyes sebességgel húztak el a játékokat szállító teherautók, csak úgy rángatta a menetszél könnyű, kék ruháját.
    Hamarosan meglátott egy gyalogösvényt, valamivel beljebb. Átverekedte magát a derékig érő szúrós, mezei növényeken. Itt-ott elszakadt szoknyáját egy varázslattal helyre hozta, s most már nyugodtabban haladt tovább, habár sejtelme sem volt, merre visz most az útja.
    Most, hogy már nem a Mesék Birodalma népeinek meséit forgatta szüntelen a gondolataiban, jobban figyelt arra, ami körülötte van. Végre ráért hallgatni az erdő-mező zsongását, érezte a széna illatát, bőrén a fakó napsugarat, látta a fényeket, színeket, formákat, s talán azt is, ami a képek mögött van.
    Egyszerre elkezdte érezni, hogy van. Létezik. S létezik körülötte ez az életteli teli világ, ő benne van, a része, s kapcsolatba léphet vele ezerféleképpen. S vágyott is arra, hogy ezt megtegye. Tarka virágokat szakított, koszorút font belőle, s a fejére tette, úgy haladt tovább.
    De nem csupán a maga körüli világot érzékelte napról napra erősebben, hanem azt a világot is, ami őbenne van. Ez azonban nem a könnyed, felszabadító érzések közé tartozott. Fájdalom volt. Görcsös fájdalom.
    Először a vállában érezte meg. Az első napokban azt hitte, talán félvállas a tarisznyája okozza, ezért átvarázsolta hátizsákká, de nem sokat segített. Később már a nyaka is fájt, az erős görcstől néha a feje is. Egyre inkább nehezére esett tovább menni.
    Szerencséjére azonban az egyik faluban messze földön híres gyógyvizes fürdő üzemelt. Hajnaltündér, mire odaért már rettentően szenvedett a fájdalomtól, így szállást keresett egy közeli vendégházban és még aznap ellátogatott a fürdőbe.
    Ugyan a falut nagyrészt emberek lakták, a fürdőt vapák tartották fent. A vapák egy emberekhez hasonlító népcsoport a Mesék Birodalmában. Népük az ősidők óta létezik, és nagy jártasságuk van a gyógyításban. A vapák maguk is úgy néznek ki, mintha a világ kezdete óta élnének: vékonyak, papírvékony bőrük, hófehér szemöldökük és hajuk miatt úgy festenek, mintha mindannyian öreg apókák és anyókák lennének. A gyerekek talán nem, de vapa gyereket a vapákon kívül még senki sem látott. A vapáknak nincs saját falujuk vagy városuk. Olyan helyeken élnek, kisebb csoportokban, ahol a föld jótékonyan ontja valamely gyógyító ajándékát, amelyeket ők képesek a körülöttük élő népek javára fordítani.
    - Mondja, van valamilyen panasza? – fogadta Hajnaltündért egy kedves arcú vapa asszony, miután megváltotta a jegyét és belépett az épületbe.
    A tündér elmondta, pontosan mit érez. Az asszony bólintott, hogy érti, majd átvezette a csarnokon, ki a szabadba. A kertrészt úgy tervezték meg, mint egy terepasztalt. Apró dombok, völgyek, patakok, erdők, és persze rengeteg kis tengerszem-szerű tó tarkította. Minden tó mellett állt egy tábla, rajta a benne lévő gyógyvíz adataival és hatásaival.
    Hajnalkát egészen a kert végébe vezette kísérője és egy egészen sötét vizű medencére mutatott a kis ösvény bal oldalán:
    - Parancsoljon, ez pont jó lesz önnek. Húsz percet töltsön a vízben, majd sétáljon egyet, igyon valamit, azután keressen meg, hogy megbeszéljük a továbbiakat. Jó pihenést!
    Hajnaltündér óvatosan beleereszkedett a vízbe. Kellemesen melegnek találta, de nem túl forrónak. Kissé kesernyés illat lebegett a víz felett, de nem volt kellemetlen. Csupán a szárnyai zavarták a teljes ellazulásban, de azért azokat is sikerült úgy igazítani, hogy ne essen bajuk. A víz annyira megnyugtatta, hogy kis híján elaludt benne.
    Mikor letelt az idő, megszárítkozott és megkereste a vapa asszonyt. Ő megvizsgálta, és megbeszélték, hogy másnap reggel és este is el kell jönnie.
    Hajnalka a fürdő után kellemes bágyadtságban töltötte az estét. Az ágyán heverve szórakozottan lapozgatta mesekönyvét, és a korábban gyűjtött történeteket olvasgatta. Minél tovább olvasott, annál inkább idegennek érezte magától ezeket a meséket.
    Másnapra enyhült egy kicsit a vállfájdalma. A reggeli fürdő után kezelője különféle gyakorlatokat mutatott neki, amivel erősíthette és nyújthatta a szenvedő izmokat. A tündérlány szorgalmasan elvégezte a tornát. Jól esett neki, de valahol úgy érezte, ez még nem lesz elég a gyógyuláshoz.
    Este újra ölbe vette a könyvét, de nem nyitotta ki. Tekintete a távolba révedt. A Kék-Hegységet látta maga előtt. Aztán a kék fény erősödni kezdett, s maga is meglepődött, olyan valóságosnak látta hirtelen. A fényből Magnólia királynő lépett elő.
    - Hogy érzed magad, kedvesem? – kérdezte bársonyos hangján.
    - Köszönöm, megvagyok. Csak a vállam…
    - Tudom, igen – felelte a királynő, s leült egy székre. Egy kis ideig nem szólt.
    - Tudod, hogy mitől fáj? – kérdezte végül.
    - Talán a táska – felelte a tündérlány bizonytalanul. – Nem túl kényelmes. És nehéz is.
    - Mégis mi olyan nehéz benne? Csupán a könyved és a kirakód nem tündérholmi. A többinek nincs súlya…
    - Pedig mégis csak az húzza a vállam… - merengett Hajnalka.
    Megint csendben ültek egy darabig. Magnólia királynő engedte, hogy a tündérlány megkeresse a választ kavaró gondolatai között. Hajnalka szeme egyszer csak megvillant.
    - Milyen messze vagyok a Kék-Hegységtől?
    A királynő elmosolyodott. Ezt a kérdést várta.
    - Ami azt illeti, meglehetősen messze…
    - Átjöttem már a határon?
    - Ezt neked kell tudnod, kedvesem. A határ ugyanis nem kívül van, hanem belül.
    Hajnalka elgondolkozott. Eszébe jutott, ahogy belezuhant a kirakóba, azután a játékgyár, a furcsa szabályokkal, majd a sajgó csomók a bal vállában…
    Az ölében heverő könyvet beletette az álmokból szőtt tarisznyába, s az egészet átnyújtotta Magnóliának.
    - Átjöttem, azt hiszem. Úgyhogy ezekre itt már nem lesz szükségem.
    - Rendben van – vette át a tarisznyát a királynő. – Hazaviszem neked. Mit gondolsz, visszajössz majd értük?
    - Nem tudom. Talán… Ha majd az otthonról hozott holmi már nem lesz többé súly a vállamon.
    A királynő elköszönt, s magával vitte Hajnaltündér minden holmiját. A tündérlány reggel még vett egy utolsó fürdőt a vapáknál, azután úgy, ahogy volt, pusztán önmagában, könnyű, kék selyem ruhájában útnak eredt. Már nem fájt a válla, mert ezután már semmit nem vitt magával.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint