Ugrás a fő tartalomra

Rádió

   A parton ültek. A vízen szikrázva csillogtak a tiszta égbolt csillagai, ahol a kisváros nyári fényei hagyták érvényesülni őket. Meleg volt az éjszaka, fürdőruhában ültek a tűz körül, csak Lenán volt egy könnyű, kék tunika, mondván, hogy fázik, pedig ő be se ment a vízbe. A hátuk mögül halk blues és jazz szólt. Libert apja nagy zenekedvelő volt. Egykor maga is hegedült, de már csak a hangszer van meg, a régi tudás a kottákkal együtt a padláson porosodik. Fiát viszont évekig nyúzta a zongorával, a zongoratanárt pedig azzal, hogy tanítson már valami rendes zenét is a gyereknek. Azóta Libert, ha valakinél zongorát talált, rögtön odaült eljátszani pár ritmusos darabot. Ilyenkor Lenának táncolhatnékja támadt. Mint mindig, amikor zongorát vagy kicsit is használható zenét hallott. Néha olyan is volt, amikor zene híján dúdolt magának, hogy legyen mire táncolni.
    Libert hiába próbálta megmagyarázni az apjának, hogy a magnó, amit most kölcsönvett, csak akkor nevezhető rádiónak, ha épp egy rádiócsatornát játszanak le vele, különben maximum lejátszó, a rádió név rajta maradt a készüléken. A rádió mellé pár lemezt is elhozott Libert. A bort Mandor hozta, akiben lehet bízni, mert a nagybátyja borait már több országban is értékesítik, jónéhány címet is nyert. A lányok rábeszélték Mandort, hogy hozzon gyümölcsbort is, amit Lilli is meg bír inni. Meg Lena is, csak ő nem reklámozza, hogy nehezen barátkozik a borokkal. Lilli hálából nagy adag pizzás kiflit sütött, mert Mandor viszont azt szereti nagyon.
   - Tényleg fel kéne már menni egyszer... - mélázott Katrin az előbb elhangzottakon.
   - Ja, bringával! - lelkesedett Mandor.
   - Aha... - sóhajtott Lena nem túl meggyőzően.
   Marc Lena térdére tette a kezét.
   - Igen?
   - Már megint táncolsz.
   - És?
   - Ha ülsz, akkor ne táncolj...
   - Jó, akkor gyere! - pattant fel Lena és felrángatta a meglepődött Marcot.
   Lejtettek pár kis kört a rádió mellett. A többiek először csak lesték, hogy mi lesz itt, aztán Lilli elnevette magát. De nem sokáig nevethetett, mert egy pillanat múlva már Jon is ugrott fel és magával húzta a parkettre. Erre sorban álltak be a táncba a többiek. Libert lekérte Lenát, Marc Katrint kapta a karjára, aki irult-pirult, szerencséjére sötét volt. Mandor még tétovázott egy darabig.
    - Erre most mit kell táncolni?
    - Nem mindegy? - nevetett Letizia és máris ott forogtak a zsúfolt tánctéren.
    Aztán egy táncolhatatlan szám következett, nevetve ültek vissza a tűz köré.
    - Van még abból a finom eperborból? - nézett körül Lena.
    - És a sütiből...?
    Mire minden elfogyott, a hűvös éjszakai szél is megérkezett. Eloltották a tüzet, az utolsó kortyokat a tengerbe öntötték, azt már úgysem meri senki meginni, aztán elindultak a kisváros felé. Libert kezében még szólt a rádió, csendben, - ki dúdolgatva, ki tánclépésben, - sétáltak haza. Az elem aztán lemerült, a zene bezárkózott a műanyag hangfalborítás mögé, ők elbúcsúztak egymástól. Libert és Letizia elkísérték Lenát a kapuig, ők is abban az utcában laktak, kicsivel arrébb. Lena becsukta a kaput és charleston-lépéssel kacsázott fel a bejárati ajtóig.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint