Ugrás a fő tartalomra

Földrajz óra

   Zsongott a levegő a bogaraktól, madaraktól, zsibbasztó illat tódult mindenhonnan, a fákról, a bokrokról, virágágyásokból... A város is tele volt élettel, autók zörögtek a macskaköveken, nevetgélő turisták, gyerekek, kiabáló árusok. A városi iskola termeiben is már csak néhány gimnazista osztály és tanáraik szenvedtek kötelességtudóan, bezárt ablakok mögött.
   Lena üres tekintettel bámulta a tábla elé lógatott térképet, aminél a földrajz tanár magyarázta az ország területének tájfelosztását. Gondolataival egy teljesen másik világban szárnyalt. Amióta elültették Nilot-t mellőle, minden órán unatkozott. Nem mintha Jonnal nem lett volna jóban, vele is nagyon jól el lehetett szórakozni. Jonnak volt néhány füzete, amibe képregényeket rajzolt. Néha azt játszották, hogy Jon megrajzolt egy történetet, de a szövegbuborékokat üresen hagyta, és ezeket Lena töltötte ki. Vagy az egyik karaktert Lena rajzolta végig a történetben. Ezek nagyon viccesek voltak, de azért mégsem olyan, mint Nilot mellett.
   Nilot és Lena egymás mellett ülve is állandóan leveleztek, minden aprósághoz volt hozzáfűznivalójuk, amit megosztottak egymással. Várakat építettek a padon vagy a padban, radírral és toll kupakokkal támadták egymás erődjeit. Néha gumimaci- hadseregeket állítottak fel, és amelyik maci elesett a háborúskodásban, azt megették. Vagy a felszínformák megmintázására szánt gyurmából elkészítették a földrajz tanár mellszobrát. Amiért persze intőt kaptak, de még az is mókás volt, mert Geroges tanár úr egy fél óráig szenvedett, mire értelmesen meg tudta fogalmazni a beírás okát. (Most meg ott áll a táblánál, elmerülve a tájak és kistájak pókhálószövedékében, és lelkesen magyaráz, időnként válaszolva az egyre sokasodó kérdésekre, valamint szelíd "Fogjátok már be, kérlek!" felszólításokkal tarkítva nagyívű előadását.)
   Lenát borzasztóan nem érdekelte az óra, annál inkább szenvedett attól, hogy Nilot valahol hátul ücsörög Irina mellett, és még csak egy levelet sem küldhet neki, mert Irina rögtön beköpné őket. Jon most békésen aludt mellette, nyitott füzetében megcsúszott toll-csík húzódott végig. Lena elmosolyodott, és óvatosan kihúzta a fiú karja alól a füzetet. Elemelte a tolltartóját is, a rengeteg ceruzával és munkához látott. Először átmásolta a saját füzetéből az eddig lejegyzetelt anyagot, aztán a földrajz-atlaszból a vékony füzetlapra átkopírozta a táblánál függő térkép mását. Tűfilccel berajzolta a térképjeleket, színes ceruzákkal aprólékosan kiszínezte a tájakat megfelelő színűre. Végül piros tollal megjelölte a térképen az adott tájakat, és kis fülekkel odabiggyesztette Geroges tanár úr magyarázatait. Mire végzett, pont kicsöngettek.
   Villámgyorsan összecsapta  Jon füzetét, és visszacsúsztatta a tolltartót a helyére. A nap végén Jon félálomban behajította füzeteit a hátizsákjába. 
   - Lena, kölcsönadnád a földrajzot holnapig?
   Lena mosolyogva vette vállára a táskáját.
   - Ó, semmi értelmeset nem írtunk... Felesleges törnöd magad!
   Biccentett egyet elköszönésül és kisietett Nilot után.

Megjegyzések

  1. N, ez a gumimacis, gyurmázós, várépítős föcióra nagyon életszerű, és ismerős:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ötletem sincs, hogy juthatott ilyesmi eszembe... ;)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint