Ugrás a fő tartalomra

Az indulás


Hatalmas a Mesék Birodalma. Azt hiszem, még soha senkinek nem sikerült olyan atlaszt rajzolnia, amelyben minden része hűen szerepel. Persze, mivel a Mesék Birodalmáról van szó, az is elképzelhető, hogy ez egyszerűen lehetetlen vállalkozás lenne. Egy olyan világról, amit mindenki másmilyennek ismer, ami folyamatosan változik, mert ahol egyszer hegyet láttál, ott máskor völgy lesz vagy tenger, valószínűleg nem érdemes térképet rajzolni. De azért a birodalom lakói mégis tájékozódnak benne valahogyan. Azt például mindenki tudja, hogy a Kék Hegyeken laknak a tündérek: a gyönyörű és kedves rózsaszínek, a zöldek, akik az erdő barátai, a táncos piros tündérek, a titokzatos varázslatokat tudó lilák valamint a szavakat és történeteket legjobban ismerő kék tündérek.
Én most egy fiatal kék tündérről, Hajnalról szeretnék mesélni. Ez a tündérlány ugyanis olyan álmot dédelgetett magában, ami annyira szokatlan volt az övéi körében, hogy nem is beszélt róla senkinek. Az volt a vágya, hogy bejárja a csodálatos, de veszélyes Mesék Birodalmát, hogy minden népet megismerjen és megtanulja az ő történeteiket is. Kicsi tündérgyerek kora óta vágyakozott az ismeretlenbe, ágya körül mindig óriási könyvhalmok álltak, képzeletében talán már százszor is felfedezte a birodalmat. De mire felnőtt és befejezte a Tündér Egyetemet, borzasztó dolog derült ki: Hajnaltündér akármilyen ügyes és okos is volt, a szárnya valami miatt nem lett elég erős ahhoz, hogy ilyen birodalomkörüli, hosszú útra keljen vele. Fárasztó vizsgálatok sora igazolta, hogy nem alkalmas világutazónak. A tündérlány teljesen magába roskadt a hírre, fogalma se volt, mitévő legyen, és még segítséget se kérhetett senkitől. Napokig a szobája sötétjében gubbasztott, elkeseredettségében még a kedvenc könyvét is a sarokba hajította.
Egy este látogatója érkezett. Nagy meglepetésére a kék tündérek királynője, Magnólia kereste fel, személyesen. Eddig még csak hírből hallotta, hogy az uralkodónő mennyire szívén viseli minden rábízott tündér sorsát, s most, a legnagyobb bizonytalanság közepén, íme, nála is megjelent. (Hogy honnét tudott annyira pontosan mindent, ami népe tagjaival történt, arról persze csak találgatni lehetett.)
Hajnaltündér kissé megszeppent, hellyel kínálta a magas rangú látogatót, s titokban attól tartott, hogy szokatlan és merész vágya valahogy kiderült, és most végleg piros lámpát kap az uralkodótól.
- Nem ülök le, köszönöm – legyintett Magnólia. – Csak egy pár percem van.
- Hallgatlak, királynőm – felelte a tündérlány remegő szívvel.
- A szárnyaid miatt jöttem. Hallottam a vizsgálataidról, és tudom, mennyire elszomorít, hogy nem tudsz igazán jól repülni. Egy tündérnek erős szárnyakra van szüksége.
Hajnaltündér lehajtotta a fejét.
- Nézz rám, kedves! – lágyult meg a királynő szigorú hangja. – Segíteni fogok. Elutazol a Birodalom egy másik országába, a Koboldokhoz, az Óperenciás tenger partjára. Az ottani levegő jót fog tenni az egészségednek. De nem pihenni küldelek! Kobalt király tőlem kért segítséget, mert dolgos népe a munka mellett elfelejtett mesélni, énekelni, s szükségük van valakire, aki újra elmondja nekik a régi történeteket. Biztos vagyok benne, hogy neked nem fog nagy nehézséget okozni ez a feladat. Vállalod?
- Igen, királynőm! – felelte Hajnal, mert jobb ötlete úgysem volt.
- Akkor csomagolj össze, ülj fel az első délnyugati szélre és utazz el a Koboldok földjére. Három év múlva meglátogatlak és megnézem, hogy eléggé megerősödtél-e – mondta a királynő, s egy szempillantás alatt eltűnt a tündérlány szeme elöl.
Hajnaltündér még percekig nem tudta felfogni, mi történt vele. Azon tűnődött, vajon ez a megbízás közelebb viszi-e majd a Nagy Utazáshoz, vagy épp, hogy távolabb. Egyáltalán: a királynő vajon sejti, mi az ő szíve vágya, vagy véletlen, hogy épp őt választotta? Nem igazán vágyott a koboldok közé, könyveiből unalmasnak és mogorvának ismerte őket, de már igent mondott, így nem táncolhatott vissza. Megnézte a menetrendben, mikor indul délnyugati szél, és csomagolni kezdett.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint