Ugrás a fő tartalomra

Könyvtár

   Egy esős nyári délutánon Lena az asztalára cipelte könyvespolca legalsó polcáról a nehéz, fa magazintartókat. Pár évig lelkes olvasója volt az egyik női magazinnak, még olvasói levelet is írt nekik. Azóta persze nem sokszor nyúlt hozzájuk, több évjáratnyi színes újság porosodott az előszobában.
   Többször elhatározta már, hogy egyesével átlapozza a számokat, az érdekes cikkeket kimenti belőlük, a többit pedig lehordja végre a papírkukába. Most azonban jobb ötlete támadt. Egy kancsó hidegen áztatott zöld teával, ollóval, ragasztóval, színes papírokkal letelepedett az asztalhoz a magazinok mellé.
   Sorra maga elé vette a lapokat, és átpörgette az oldalakat. Igyekezett szigorúan a céljára figyelni, nem leragadni az érdekes cikkeknél, de azért csak elidőzött egy-egy interjúnál. A kedvenc írásait egyből ki is tépte óvatosan. Az asztal sarkán gyűlt a halom, amit érdemes lesz eltenni.
   Különben képeket keresett. Szépeket, izgalmasakat, hangulatosakat, felkavaróakat, vicceseket... Szépen gyűltek már a tálcában a kiszemelt oldalak. Végül elég volt egy évjáratot átnyálaznia, úgy tűnt, elegendő alapanyagot talált. Jöhetett a képek szétválogatása.
   - Azért ez furcsa... - gondolta. - Nincs köztük egy valódi se...
   Az asztalra kiteregetett képek mindegyike tökéletes volt, szép, arányos, de steril, mint egy patika kirakata. Hűvös tekintetű modellek kifacsart testtartásban. Érzelemmentes stockfotók párokról, barátokról, családokról. Mértani pontossággal elrendezett lakásbelsők. Képeslapba illő úti képek az ajánlóból.
   - Mindegy, nem kellenek most sokat mondó képek...
   Azzal munkához látott. Egy sablon segítségével egyforma, hosszúkás téglalapokat vágott ki a képekből, ügyelve arra, hogy a kiemelt részek már semmiképp se legyenek tökéletesek. A megbomlott egyensúly jól állt nekik. Színben illő tarka kartoncsíkokra ragasztgatta őket, fél centis színes keretet hagyva a képek körül.
   Mikor elkészült, táskájába csúsztatta a csomag képet, esernyőt ragadott és elindult a könyvtárba. Először visszaadta az elolvasott könyveket, majd elindult újabbakat keresni. Ám nem csak olyanokat emelt le a polcról, amit szívesen elolvasott volna, hanem például egy ősi sci-fit, és a keze ügyében tartott könyvjelzők közül belecsúsztatott egyet, amelyen egy piros Ferrari orra látszott. Belopott egy rúzsfoltos ingnyakat egy romantikus ponyva lapjai közé, egy olasz kisváros képét egy útikönyvbe, a jégszobor szerű modell fagyos tekintetét egy fantasy borítója alá rejtette, őserdő képével fűszerezett egy receptes könyvet, a felhők közül előbukkanó sirályt egyenesen egy verseskötet sorai közé röpítette. Utolsóként egy sebtapaszos orrú plüssmackó képét csente be egy mesekönyv lapjai közé.
   Elégedetten indult el megkeresni Bernuiel könyveit, akit Katrin ajánlott neki. Kiválasztott egy novelláskötetet a fanatsyregény mellé, amibe még beleszeretett, és a pulthoz vitte.
    Hazafelé beült egy kávézóba, hogy belekóstolhasson az új szerzeményekbe. Ahogy fellapozta a regényt, két lap közül egy tűzvörös, préselt falevél hullott az ölébe. Lena belekortyolt a jéghideg, édes baracklébe, és arra gondolt, hogy éppen ilyen íze lehet a napfénynek is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint