Ugrás a fő tartalomra

Terasz

   Lena ibolya színű könnyű ruhába bújt, derekán övvel, szalmakalapot biggyesztett félig feltűzött fürtjeire, a tükörben kissé megigazította, becsatolta szandálját,  kezébe vette kis, buggyos táskáját és elindult a macskaköves utcán lefelé. Halkan dúdolgatott, csak úgy, maga elé, lóbálta a táskáját. Nem sietett, de nem is andalgott, mert pontosan tudta, hova szeretne menni. A park sarka mellett sétált le a főtérre. Pontosan Nilot-ék háza mögötti ház aljában volt a kávézó, aminek a teraszáról az egész teret jól belátni. Ilyenkor, szerda délelőtt üres volt az egész. 
    Lena kiválasztott egy kis asztalt, letette rá kalapját, leült a tér felé néző, félárnyékos karfás székbe. Aztán felállt, mert a szomszéd széken meglátott egy plédet, amit - mivel fázott - magára terített. Közben megjelent Rita, és elé tette az itallapot.
   - Máris jövök! - mosolygott és visszament egy benti üldögélő vendéghez, aki fizetni akart.
   Mire visszaért, Lena is tudta már, mit szeretne:
   - Friss eperlevet kérek!
   - Két decit, hármat?
   - Hármat.
   - Rendben, hozom máris!
   Lena, amíg az innivalóját várta, az asztalon heverő táskájából elővette a verseskötetet, amit olvasni készült. A biztonság kedvéért oda készítette a füzetét és egy narancssárgán író tollat, hátha annyira megtetszik neki valami a könyvben.
   - Parancsolj, egészségedre! - tette elé mosolyogva Rita a vérpiros, rostos lével teli poharat.
   - Köszönöm!
   Rita a tálcáról még egy kis csészealjat az asztalra csúsztatott, rajta két szem csokis pereccel. Itt, a kávézóban így szokták.
   Lena beletemetkezett a könyvébe. Szeme lassan haladt a sorok között, oda-vissza ugrált, mintha csak azt lesné, mikor kelhet át a forgalmas úton. Az eperlé is lassan fogyott. A gyümölcsrostok megültek az üvegfalon, köztük az apránként leereszkedő nedv árkokat vájt magának. Néhol zöldes-fehér magok is a pohár oldalához tapadtak. Ritkán nézett csak fel, a szökőkútnál sivítozó gyerekek hangjára, süvítő hajókürtre, vagy a néha-néha ki-be járó vendégekre. 
   Egy fél oldalnak már harmadszor ugrott vissza az elejére. Nézte, nézte a sorokat. Előrehajolt, az ölébe vette a füzetet és a tollat. Írt, kimásolta a verset. Ivott pár kortyot, és most a füzetét olvasta sokáig. A tolla táncba kezdett a papíron, apró firkák borították be a maradék helyet a vers körül. Mikor már egy mákszemnyi hely sem maradt, Lena sóhajtott egyet, a füzetet-könyvet egymásra csukta, tollastul a táskájába csúsztatta, kiitta a maradék két kortyot, integetett Ritának, kifizette a levet, és hazasétált.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint