Ugrás a fő tartalomra

Udvar

A jó idővel a szabadság érzete is megérkezett. Lena és Nilot alig várták az első üres délutánt, amikor végre elmehettek barangolni a városba. Sokat sétáltak, ha épp volt egy kis idejük, ezért már olyan jól ismerték a belváros utcáit, mintha itt nőttek volna fel. Ez alkalommal úgy döntöttek, hogy a szépen kiépített körúttal párhuzamos, külsőbb utcákon fognak sétálni.
-       Mi lenne, ha úgy mennénk, mintha egy idegen városban lennénk? - javasolta Lena.
-       Mire gondolsz?
-       Mintha nem tudnánk, hogy melyik utca hova vezet. Csak sétálnánk, és ha egy utca érdekesnek tűnik, arra kanyarodnánk.
Tetszett Nilotnak az ötlet, meg egyébként sem túl lényeges, éppen merre járkálnak. Vettek egy fagyit és nekiindultak a délutánnak. Azért nem volt egyszerű tudomást se venni arról, hogy éppen hol vannak, bár nem mindig jöttek rá. Kicsit olyan érzés volt, mintha egy pompás színielőadás díszlete mögött, a takarásban botladoznának, ahol már egyáltalán nincs olyan pedáns rend, mint kint, a színpadon. A körúton sétálva sejtelme sincs az embernek, milyen omladozó, málló szürke házak állnak a patinás, jóképű épületek mögött.
Az egyik utca különösen elhanyagolt volt. A kopott, sokemeletes házakban úgy tűnt, hogy rengetegen laknak, annak ellenére, hogy jó néhány ablaktábla hiányzott, amelyik a helyén volt, azt is olyan vastag porréteg fedte, hogy háromdimenziós műalkotást lehetett volna kaparni belé. A nyitott ablakokon kiszűrődött a tévé hangja.
-       Nem szívesen laknék itt… - mondta halkan Lena.
-       Én sem. De nézd, az az ajtó nyitva van. Benézhetnénk.
-       Komolyan gondolod? – Lenának kissé ijesztőnek tűnt az ötlet.
-       Miért ne? – nézett rá Nilot.
-       Igazad van, miért ne mehetnénk…
Beléptek a hatalmas faajtón. Az első, amit észleltek, az elképesztő ammóniabűz volt. A koszos kuka mellett látszott is a falon, hogy honnan ered. Gyorsan felsiettek a három kopott lépcsőn, ami a belső udvarra vezetett. Balra egy keskeny lépcsőház kanyargott fel az emeletekre. Körfolyosós, szűk ház volt, egymás hasába könyökölő kis lakásokkal. A korlátra teregetett tiszta ruhák zajos kuszasággal lobogtak a gyenge szélben. Csend volt, a magas falak szinte teljesen elzárták a város zajától a kis, poros udvart. Omladozó, rendetlen jellege ellenére békés hangulatot árasztott.
-       Olyan, mint egy régi bérház a háború utáni fotókról – állapította meg Lena.
Nilot egyetértőn bólintott, aztán lassan elindult kifelé. A lépcsőház előtt nagy levegőt vettek, és csak az utcán mertek újra lélegezni.
-  Libertnek biztos tetszene… - merengett Lena, mert nem tudott a ház képétől szabadulni, holott semmi jellegzetest, vagy szépet nem látott benne.
-       Ugyan, ő nem olyan romantikus, mint te…
-       Nekem nem tetszik! De ő szerintem sokat tudna mesélni róla.
-       Az biztos – hagyta helyben Nilot.
Egy darabig csendben sétáltak.
-       Van kedved moziba menni? – kérdezte Lena.
-       Mit adnak?
-       Nem tudom, majd megnézzük, hogy van-e valami érdekes.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint