Ugrás a fő tartalomra

Tengervirágok

    Mióta Tengerkék elköszönt a cirkusztól, hogy Farkassal a hegyek lábánál fekvő tóhoz költözzön, sok idő telt el. Gyermekeik lettek, és a madárlány több időt töltött emberbőrben, mint madártollakban. De ezt nem bánta.
    Hajnaltündérnek a széllel vagy a felhőkkel üzent, gyors röptű madarakkal hosszú leveleket is küldött neki, melyek, akárhol is járt a világban, mindig megtalálták. A tündérlány tarka tintákat varázsolt magának a válaszlevelekhez. Időnként találkoztak is és együtt szárnyaltak a Mesék Birodalma hullámzó tájai fölött.
    Egy alkalommal Hajnalka hírét vette, hogy egy kis faluban vándorszínészek adnak elő. A plakát színes volt, de nem túl harsogó, és az egyik jelenetet ábrázoló rajz megtetszett a tündérnek. Vett rá jegyet, és megüzente az előadás idejét Tengerkéknek.
    A faluház padlásán berendezett színpadon tartották az előadást, a társulat mégis igazi színházzá avatta a teret a játékával. A cirkusz is eszükbe jutott, ahogy együtt szurkoltak a többieknek a nézőtérről.
    Későn ért véget, de ők még nem akartak elköszönni egymástól. Hosszan sétálgattak a falu környékén, beszéltek régi dolgokról és mindarról, amit mással nem lehet megosztani. Egy holdfény-mosta rét szélén pillantották meg az elsőt. Fénylett, de nem úgy, mint egy lámpás vagy csillag, hanem csak tompán, derengve, mint a szentjánosbogarak. Először ők is arra gondoltak.
    - Mégsem az lehet… - lépett közelebb Hajnalka a világító ponthoz. – Kéken fénylik.
    - Te, ez egy virág!Akkora virágfej bújt meg a fűben, mint egy kisujjam körme. Hét szirma volt, kissé hegyes végű, a belseje egész apró, gombostűfejnyi, onnan jött mégis a halványkék derengés.
    - Olyan, mint egy tengerszem, a sziklák között – szólt a tündér és megérintette a szirmokat. – A tapintása is olyan, mintha a tengerbe mártottam volna az ujjam.
    - Tudom mi ez! – kiáltott fel a madárlány. – Tengervirág, nálunk, odahaza sokfelé nő.
    - Különleges, én soha nem láttam még ilyet.
    - Ritkán virágzik – magyarázta Tengerkék. – Éjfélkor nyílik, s mire hajnalodik, már leesnek a szirmai. Reggelre megérnek a magok, földbe hull, és hét hónap múlva virágzik majd a belőlük kikelt növény.
    Hajnalkának nagyon tetszett a fénylő virág, de nem akarta leszakítani. Nem sokkal arrébb azonban többet is talált. Már későre járt, ezért itt elköszöntek egymástól, s Tengerkék hazarepült a családjához. A tündér viszont a közeli fákra akasztotta a függőágyát és megkérte a fán kukucskáló baglyot, hogy ébressze fel, mielőtt felkel a nap.
    Úgy is lett, már éppen fakulásnak indult az éj feketéje, mikor a madár huhogva jó reggelt kívánt. Hajnalka kis keresgéléssel megtalálta a kialudt fényű virágfejeket. Már sok szirom lehullott, és mire a nap a dombok szélén megjelent, már száradtan kókadoztak a tengervirágok. Hajnaltündér csak erre várt. Óvatosan letördelt egy marokra való virágfejet, és egy pókselyem-kendőbe pergette belőle a magokat. Olyanok voltak, mint a mákszemek, csak sötétkékek.
    Mikor ezzel megvolt, jól elrejtette a batyut és visszafeküdt a függőágyba, hogy végre kialudja magát. A kertről álmodott, amibe sikerült visszahoznia az életet, és egy sokkal tágasabb kertről, ami igazán az övé: az erdők és út menti mezők, padkaszegélyek füves foltjai. Most már ezeket akarta beültetni, kékellő tengervirágokkal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint