Ugrás a fő tartalomra

A város másik végén

   Fáradt, őszi kedd volt és Lenának a város másik végébe kellett utaznia egy szakkönyvért, amit csak ott lehetett megkapni. A tompa, nyirkos idő, a fáradtság vagy az idegen helyek tették? Ki tudja... A lánynak minden esetre nem volt olyan jó hangulata, mint máskor, a sok átszállástól, tájékozódástól, városrészenként változó összetételű utasközönségtől zúgott a feje, s mivel nem reggelizett rendesen, az éhség sem kímélte. Ilyenkor persze nem lehet számítani a megérzésekre, ezért kétszer is eltévedt, bár nem nagyon, de ahhoz épp eléggé, hogy nyomorult kedvvel érkezzen meg végül abba a sötét kis zugba, ami a kiadó könyvesboltja volt. 
   A rendeléssel szerencsére minden rendben ment, már kikészítve várta az izgalmas új könyve, még akciót is kapott rá. Fizetés után megkérdezte az eladót, hogy hol talál a közelben pékséget, ahol végre ehet valamit. Egy kicsit felfrissülve nekiindult, hogy megkeresse a hazafelé vivő busz megállóját. 
   Ahogy sietősen szedte a lábát a szűk, rövid kis utcákon, és a paneleket egészen változatos formájú, ám az őszi ködtől egységesen szürke bérházak váltották fel, két sokemeletes közé beékelődve egy vékony, fehérre meszelt kis házat vett észre a túloldalon. Ahogy közelebb ért, észrevette az ólomüveg ablakot a kapu felett. Első pillantásra nem tudta kivenni a mintát, és valahogy az a különös érzés fogta el, hogy meg kell néznie közelebbről.
   Keresett egy zebrát, és odasietett a fehér kis házhoz, amin egy kis táblát látott meg a kapu mellett: "Szent Júlia Kápolna". Feltekintve látta, hogy a színes ablaküvegen egy kereszt képe rajzolódik ki. Odalépett a kapuhoz, lenyomta a kilincset, ami meglepetésére engedett, és beléphetett a kápolnába.
   A csendes fehérség bent is folytatódott. Lena térdet hajtott az örökmécs előtt és beült az egyik egyszerű, világos fából készült padba. A kívülről jellegtelen kis ház belül hófehér, boltíves, tisztaságot sugárzó kápolna volt. A kinti fényviszonyokhoz képest meglehetősen világos volt bent, nem tudni, hol jutott be az a kevéske fény a szabadból. A zsúfolt város zajából viszont semmi se szűrődött át a kapun és a falakon. Teljes csend, nyugodt béke lengte be a teret. Lenát lenyűgözte a kontraszt kint és bent között, és kicsit sajnálta, hogy nincs hozzá közelebb ez a kápolna, hogy gyakrabban beülhessen ide. Aztán eszébe jutott, hogy ezt a csendet most már ő is magával viheti, és megőrizheti a kinti szürkeségtől. Hálát adott a fehérségért, térdet hajtott és kiosont a kapun. 
   A szomszéd ház aljában egy virágboltot látott meg. Betért és kért egy szál sárga rózsát. Az eladó unottan egy vödörre mutatott.
   - Vedd ki, amelyik tetszik.
   Lena nem szívesen választott, mert mindegyik szál másképp csodaszép, és rossz érzés az egyiket kiemelni, a másikat otthagyni. Jobb szerette az eladóra bízni, hogy melyiket adja neki. Ezúttal nem számíthatott segítségre, ennek köszönhetően végül két szál virággal távozott.
   A munkahelyére érve keresett két palackot vázának, az egyiket a saját, a másikat Katrin asztalára állította. Egy post it-en rövid üzenetet is hagyott mellé:
   "Boldog keddet!"
   Majd főzött egy teát és leült végre, hogy belelapozzon az izgalmas, új szakkönyvbe, amiért a város másik végére utazott.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint