Ugrás a fő tartalomra

Repedés

    A villamos még a szokásosnál is lassabban zötyögött. Flóra az ablakhoz dőlt. Aztán eszébe jutott, hogy éjszakánként hajléktalanok párnája az üveg. Felegyenesedett és zavartan megvakarta a fejét, mintha máris tetvekkel és olcsó lőrével elviselhetővé higított álmokkal lenne tele.
    Tulajdonképpen még örült is, hogy hosszúra nyúlik az út. A lakás, mióta Tamás elment, egészen megnőtt. Csak az ablakok mentek összébb, és olyan sötét lett, hogy még a tántitól örökölt ötkarú csillár fénye is mécsespislákolássá vált. Azóta folyton eltévedt benne.
    Tamás magával vitte a térképeket. Sokat kirándultak együtt, Orsival is egy túrán találkoztak. November eleje volt, az erdő színesebb, mint valaha. Az őszi erdők melegségében mindig van valami befőtt-szerű gondoskodás. Az az üveg azonban nem tartott ki tavaszig. Talán nem mosták el jól, megpenészedett. Már nem volt erejük újrafőzni.
    A félig lehúzott redőny alól álmosan pislogott ki a sötét. Flóra letette a szatyrait és előkereste táskájából a kulcsokat. Nem találta el elsőre a lámpakapcsolót. Talán megint feljebb kúszott egy kicsit. Kezet mosott, berakta a tejeket a hűtőbe a két üveg sör mellé. Megtöltötte a kannát és megöntözte a növényeket. A sötét miatt egyre fakultak a leveleik. A fokföldi sem virágzott ki az idén.
    Flóra nem vacsorázott. Gyorsan lezuhanyzott, főzött egy teát. A szobába lépve megállt a tükör előtt. A repedést nézte. Tamás mobiljával törte be, amikor megtalálta azt az üzenetet. Ujjával végigsimította a vonalat és hirtelen éles fájdalmat érzett. Elkapta a kezét, hogy a vért lenyalja.
    – Elaludt. Egy perc és jövök én is – hallotta Tamás hangját.
    Felkapta a fejét. Egy ismeretlen hálószobában állt. Dermedten hallgatta a fogmosás zaját és még akkor is a szájában volt az ujja, mikor Tamás belépett.
    – Mi történt, megvágtad magad? – csókolta meg a homlokát.
    – Minden rendben volt ma? – kérdezte, amíg átöltözött.
    – Igen – felelte Flóra s magában számolta a férfi gerincén kidomborodó csigolyákat.
    – Jó, hogy itthon vagy – mondta aztán, mikor mellé bújt a takaró alá.
    – Hozzak neked zoknit? Olyan hideg a lábad…
    Az ágyban még olvastak, Tamás krimit, Flóra az új szobanövényes könyvét, aztán megbeszélték a napot, hogy sikerült a beszámoló, ki melyik mosipelusra esküszik, kivel veszett össze a kisfőnök és mit mondott a védőnő a piros pöttyökre, aztán jóéjt, jóéjt és leoltották a lámpát.
    Ijesztő volt a sötét. Flóra Tamáshoz bújt és kapkodó tekintettel igyekezett retinájába gyűjteni a hálószóbában kódorgó fotonokat. Lassan megszelídültek az árnyak, már ki tudta venni a ruhásszekrény és a szék hátára dobott ruhák alakját. Nem merte lehúnyni a szemét.
    Oldalra fordult, s puhán megérintette az alvó Tamás arcát. Ujjában hirtelen éles fájdalmat érzett. Elkapta a kezét, hogy lenyalja róla a vért.
    De már elállt. Csak a tükör repedése piroslott még egy kicsit.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint