Ugrás a fő tartalomra

Gólya, gólya, gilice

    A faluban az a mondás járta, ha tavasszal a gólya a fészke helyett először egy háztetőre száll, abban a házban még az évben keresztelő lesz. Hogy a gólya tudta-e, vagy sem, milyen hír hozója, azt nem tudom, mégsem jutott eszébe mondjuk a füves Bözse zsúpos tetőjén megpihenni, s a Kocsisék házát is messziről kerülte. Pedig azok, úgy hírlik, még meg is magasították a kéményüket, csak azt a kapafogú Julcsát vinné már végre valaki.
    A múlt esztendőben úgy hittük, már nem is jön, olyan soká vártuk. Az a Magyari gyerek talált rá a szántón, törött szárnnyal. Az apjával hazavitték a pajtába, hogy sínbe rakják, s egy golyót találtak benne. Néhány hét múlva a gólya meggyógyult, és messzire repült. Az évben nem is zárták kulcsra a lányos házak kapuját. 
    A nyáron a Magyariék pajtájába jártak össze dalolni, táncolni a fiatalok. Az öreg nem is bánta. Mióta az asszony megholt, úgyis olyan volt a ház, mint a csűr tetején az árva gólyafészek. Meg aztán így legalább szemmel tarthatta, ki őgyeleg a lánya körül. Volt is oka rá. Ez a Kiskata napról napra szebb lett, éppen olyan piros-barna, kásafogú, éppen olyan édes őszibarack-mosolyú, mint az anyja lány korában. Hej, micsoda perpatvar kerekedett, mikor a Nagykata az apja elé állt, hogy ő bizony a kútba ugrik, ha nem a Magyari Istvánhoz adja feleségül. Addigra már a Török Jánosnak ígérték, s ebből nem is engedtek, csak akkor, mikor már a kút kávájáról kellett leemelni.
    Tizenhat szüret is eltelt azóta, s Nagykata a télen egyedül hagyta őt a gonddal, hogy a lányt tisztességben férjhez adja. Könnyű annak, akinek csak fia van. Az ember félti a kertje eleibe ültetett gyöngyvirágot, nehogy valaki leszakítsa, s a kalapjára tűzze.
    Attól éppen nem kellett tartania, hogy nem talál kérőt a lányának. Járt hozzájuk a Kocsis Pista, nem valami szép, de ügyes, dolgos legény, jött a Bíró Marci, ette is a fene irigység a többi lányt. Tavasszal még az Illést is látták vele, a János fiát, de az a nyáron már elkerülte. Azt suttogják, az öreg az értésére adta, hogy a Kiskatából sem lesz Török Kata.
    Mikor aratáskor megvolt a kézfogó Bíróékkal, nagyobb gondja támadt az öregnek. Kata lánya napról napra sápadtabb lett, haloványodott, mint a pohárba tett búzavirág. Mire a doktor eljött, már pataknyi vért vesztett, kórházba kellett vinni. Rögön billegő szalmaszálként lebegett napokig élet és halál között, míg nem apránként gyógyulásnak indult és néhány hét után már otthon ápolhatták.
    Az özvegy Patakiné tette rendbe a házat a beteg érkezésére. Azt mesélte nekem, mikor az ágyat húzta és jól megrázta a régi, vaskos tollpárnát, egy tüzét vesztett piros szegfű hullott a földre belőle. „Van épp elég baja a lánynak” gondolta, s a kemencébe dobta az elszáradt virágot.
    A lakodalmat farsangkor tartották. Nem emlékszem, a hó szikrázott szebben vagy a Magyari Kata gyöngykoszorúja. A februári fagy pirosra csípte a menyecske arcát, de jól is állt neki, úgyis sápadt izgatottságában Bíró Marci oldalán. Az egész falut meghívták, jóllakatták. Azóta sem ettem olyan jó disznósültet. Patakokban folyt a bor, s még az öreg Magyari is hajnalig ropta, úgy kellett reggel hazatámogatni.
    A fiatalok oda költöztek hozzá, hogy ne legyen magára a gyerekkel.
    Illésre a Kocsis Julcsa talált rá, mikor másnap fáért ment a kiserdőbe. Mivel a pisztolyt csak olvadáskor találták meg, a falu temetőjébe tették. Később már nem lehetett átrakni. De az anyja majdnem a folyónak ment, mikor megtudta, hogy mégsem baleset volt.
    A zsenge zöldek, a tavaszi munkák begyógyították a hegeket. Szent Györgykor megérkezett a gólyánk s a hosszú út után a Magyari-pajtán pihent meg először. Talán emlékezett rá, hogy ott már egyszer jó szívvel látták.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint