Ugrás a fő tartalomra

Tíz év csend

    Özvegy Stempfald Aladárné, született Mednyánszki Olga az előszobában a fogasra akasztotta kerek kis kalapját, fonott pántos körömcipőjét komfortpapucsra cserélte és kulcsra zárta a bejárati ajtót. A nehéz cekkert szuszogva vitte át a konyhába.
    Miután mindennek talált helyet a kamrában és a hűtőszekrényben, rózsás szappannal alaposan kezet mosott, majd főzött egy kávét, és a pénztárcába gyűrt blokkokról gondosan bemásolta a végösszegeket mustár színű noteszébe.
    Olgika, – mert valójában a postástól kezdve a templomgondnokon át a boltos Marika unokájáig mindenki csak így szólította, – ezután fogta a sárga, műanyag locsolókannát, hogy megöntözze a virágokat. „Igaza van Ilinek, sokkal könnyebb ezzel locsolni” gondolta, „okosan kitalálták, hogy ilyen vékony nyaka legyen. Csak hát műanyag. Ez is. Ladónak nem tetszene.” Mikor végzett, vízzel megtöltve tette vissza az előszobába, a régi bádogkanna mellé.
    Ekkor vette észre a tő levendulát, fehér cserépben, amit a komódon felejtett. Tegnap szellős-száraz nyári délután volt, nem az a rettentő kánikula, hanem olyan sétára hívogató, mint a régi időkben. A hegyen járt egyet, nézegette a gondosan ápolt kerteket. A rátarti kőkerítések mellett megszaporázta a lépteit. Azokon nem hatolt át a nyíló levendula fűszeres illata. A vakolt falakról az aszfalton koppanó cipősarkak hangja verődött vissza, s elnyomta az Olgika gondolataiban visszhangzó macskaköves botladozást. „Le kellene utazni Tihanyba.”
    Most a virágos kirakata is levendulától kéklett. Ladó innen hozta a szál rózsát minden csütörtökön. A virágkötő még megismerte őt, a legszebben virágzó tövet adta neki.
    Olgika fogta a cserepet és bevitte a nagyszobába. A pianínó tetejére akarta állítani, a családi fényképek közé, de valami megállította a kezét. A tíz éve halmozódó kincsek és ereklyék alól már alig sötétlett ki a fekete hangszertok. A szomszéd szobában feküdt a beteg, s ő csak a konyhában merte hallgatni a rádiót, ott is szinte a füléhez tapasztva, mert minden zaj, még a zene is felbosszantotta a szenvedőt. Egy évig ápolta, s mire elment, a pianínót már birtokba vették a kacatok. Rátelepedtek a régi emlékek, ellepték a mindenhonnan hazacipelt szuvenírek, ócskák, egyformák. Mire egyedül maradt, már készen állt az elmúlt harmincnyolc év emlékműve. Azóta sem nyúlt hozzá.
    Az asztalra tette a cserepet, s egyenként kézbe vette a hangszeren sorakozó tárgyakat. Amire nem emlékezett, hogy honnan, s miért hozta el, azt a kidobta. „Ez is csak műanyag” gondolta, mikor kivitte a szemetet.
    Csak néhány fénykép maradt. Olgika odahúzta a fotel elől a lábtartónak használt zongoraszéket, leült, és az oldalsó csavarókkal beállította a magasságot. Felpillantott a sárgaréz keretből büszkén kitekintő férfiarcra és felnyitotta a pianínó fedelét.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőlégballon

Színes, csíkos vászonlabda, lángod lobban barlangodba, lengő gömböd felhőn gördül, függő kasból hőlég dördül. Kasnak szélén súlyos zsákok, földre húzó mázsa-átkok. Homok terhe nyomna lejjebb csimpaszkodva egyre benned. Ahogy a zsákok leesnek, úgy szállhatsz te egyre feljebb, szabadon a sok tehertől emelkedsz a fellegekből. Hogy- hogy nem, a zsákok újra felkapaszkodnak kasodra. Ha leesnek, újak lesznek, húznak, nyomnak egyre lejjebb... De a hőlég azért ballon, hogy mindig az égre tartson, mindig húzva, mindig lassan... Várnak rá a csillagokban. 2011.11.21.

Olvasónapló: Helka és Ciprián

   Tihanyba tett egynapos látogatásunk utóhangjaként adta kezembe kedvenc nagynénim Nyulász Péter Helka - a Burok-völgy árnyai, valamint a folytatását, a Ciprián, a Balaton hercege c. könyveket. Ha kissé nehezen is kezdtem bele a Helkába (persze, cserkésztáborban nincs is sok idő olvasgatni...), annál gyorsabban olvastam végig a második részt.    A regényekről tudni érdemes, bár szerintem a borító alapján nem is kétséges, hogy körülbelül felsősöknek valók első sorban. De ez nem jelenti azt, hogy egy-két-sok évvel később nem izgalmas...    A Helka történetének alapjául a Balaton környéki legendák szolgálnak, Cipriánnal pedig már az Alföldig eljutunk. A bookline ajánlója szerint fanatsy-vel határos, szerintem viszont egészen az. (Persze, gyerekverzióban, és magyar sajátosságokkal felturbózva, amit egyébként külön értékelek!) Ezt abból gondolom, hogy a Helka olvasása közben is lebegett felettem az a szürke köd, mint a Gyűrűk Uránál is tapasztaltam... A Ciprián kicsit már más, pers

Osztálykirándulás

    Gyerekek, megérkeztünk. Mindenki keresse meg a táskáját, zokniját, szandálját, nézzen be az ülése alá, hagyott-e ott véletlenül csokipapírt, csipszes zacskót, habár rögtön az út elején megbeszéltük, hogy a buszon nincs étkezés, balesetveszélyes, egy hirtelen fékezés és félremegy a győri édes, aztán megfulladsz itt nekem és hívhatom a mentőket, egyébként is ki fogja azt a sok morzsát összetakarítani, de hallottam ám zacskócsörgést, azért, mert elöl vagyok, azért még hallok hátrafele is, lehet leszállni, első ajtón is, középsőn is, szép sorban, egyesével, nem tolakszik, nem lökdösődik, ne taposd le, ne üvölts már, így is félig megsüketültem, pedig többször is kértem, hogy halkabban, hát nem lehet tőletek az útra figyelni, én már annyiszor megfogadtam, hogy gyerekcsoportot soha többé, csak az a baj, hogy a felnőttek se jobbak, a félrészeg sítáborosok, a viháncoló társasutazók, meg volt az a zarándokcsoport, Krakkóig litániáztak, rózsafüzéreztek, a sok kendős öregasszony, süketek, mint